Zamieszczone przez _tm_
Różny odcień czarnego na kierownicy: poduszka i reszta
Zwiń
X
-
Różny odcień czarnego na kierownicy: poduszka i reszta
Przeglądając strony z używanymi samochodami (czytaj: Octaviami) często widać, że centralna część kierownicy (poducha) ma inny odcień czarnego niż reszta koła. Pytanie moje jest takie, czy to zawsze jest oznaką tego, że auto miało BUM i poduszka była wymieniana?
Może ktoś ma auto na 100% nie bite i też taki objaw?
Nie muszę dodawać, że samochody, które oglądałem zawsze miały dopisek "100% bezwypadkowy" oraz "książka serwisowa", "udokumentowany przebieg", itd, itp.90 KM i uważam, że wystarczy - czy coś mi dolega ?
-
-
gdybyś nie wchodził na www.bezwypadkowe.net to teraz nie widziałbyś w każdej Octavii bezwypadkowego wraka... Zdjęcia przekłamują i to sporo. Np. moja poduszka i kokpit, mimo że są czarne, na zdjęciach wpadają w jakiś dziwny odcień niebieskiego...
Komentarz
-
-
Mi się wydaje że na zdjęciach pada porostu taki odcień. Mój znajomy miał seata błękitnego jak zrobił zdjęcia to wyglądało jakby z każdej strony miał inny kolor a nie był bity i robił zdjęcia parę razy i non stop wychodziły inne kolory.Jest O2 BJB 176 KM, 346 NM, wtryski i turbo ARL, chłodnica oleju z wersji 2,0 TDI, zegary MAXI-DOT
Była O1 AGR Hatchback.
Komentarz
-
-
Może tak być z prostego powodu. Kierownica i jej ramiona są raczej często używane a po poduszce chyba nikt nie "smyra" w trakcie jazdy, poza nerwowym wciskaniem klaksonu od czasu do czasu :lol To chyba normalne w autach które już trochę kilometrtów zrobiły. Ja tak mam a auto już było sto razy oglądane i bite nie było. Generalnie na zdjęciach jest to bardziej widoczne niż na żywo.
Komentarz
-
-
No i jeszcze jedna sprawa. Jeśli kierownica obszyta jest czarna skórą to ta skóra po paru latach sie wyciera i dodatkowo traci swoja barwę na skutek wnikania w nia potu i brudu. więc jeśli własciciel nalezycie nie dba o skórzane koło kierownicy (nie stosuje środków czyszczących i uelastyczniających skórę) to po paru latach faktycznie odcień samego wieńca koła kierownicy będzie się znacznie różnił od centralnej jego części.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Witam...
Nikt z kolegów nie pomyślał że aparat cyfrowy po prostu widzi inaczej kolory niż człowiek. Wystarczy żeby nakładka na poduszkę była z innego tworzywa niż wieniec (np więcej oddawała z bliskiej podczerwieni) i wtedy na zdjęciu mogą wyjść różne odcienie. Proponuję kolegom prosty test to pokazujący. Weżcie jakiegoś pilota do np. telewizora. Spójrzcie w kierunku diody i naciśnijcie jakiś przycisk. W 99% wypadków nic nie zobaczycie (są takie które słabo świeca na czerwono - taki dyskwalifikuję do próby). Ten sam efekt sprawdźcie na jakiejś małpie. Zobaczycie jak pięknie dioda rozbłyśnie.
PozdrawiamKwiatek...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4kwiatekWitam...
Nikt z kolegów nie pomyślał że aparat cyfrowy po prostu widzi inaczej kolory niż człowiek. Wystarczy żeby nakładka na poduszkę była z innego tworzywa niż wieniec (np więcej oddawała z bliskiej podczerwieni) i wtedy na zdjęciu mogą wyjść różne odcienie. Proponuję kolegom prosty test to pokazujący. Weżcie jakiegoś pilota do np. telewizora. Spójrzcie w kierunku diody i naciśnijcie jakiś przycisk. W 99% wypadków nic nie zobaczycie (są takie które słabo świeca na czerwono - taki dyskwalifikuję do próby). Ten sam efekt sprawdźcie na jakiejś małpie. Zobaczycie jak pięknie dioda rozbłyśnie.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12www.bezwypadkowe.net
sorry za OTO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
ja zauważyłem, że na tym forum każde auto ma niemalże "z automatu" przypisywane 4 wady:
1. nierówne szpary (ocena ze zdjęcia robonego z reguły z kilku metrów)
2. różne odcienie (tu z reguły moje ulubione: porównwanie odcienia błotnika ze zderzakiem/maską/dachem/itp.)
3. inny odcień poduszki w stosunku do kierownicy
4. dużo większy przebieg niż ten, który podany jest w ogłoszeniu.
Po przeczytaniu którejś tam z kolei opinii zawierającej powyższe 4 punkty oceny, postanowiłem zrobić małą prowokację mającą obnażyć niekompetencję "pseudofachowców". Wystawiłem (jako prowokację) do oceny swoją Octavię (w której ponownie malowany był jedynie dach i tylny lewy błotnik - grubośc lakieru do 0,200mm). I czego się dowiedziałem?
1. różny odcień między błotnikiem i maską,
2. dziwne szpary między błotnikiem a drzwiami z tyłu z prawej strony,
3. inny odcień paduszki,
i z automatu moje auto zostało zakwalifikowane jako niepewne. Wytknąłem niekompetencję oceniających moderatorom (smaczku sprawie dodaje fakt, że jednym z błędnie oceniających był moderator tytuujący się "expertem"), za co moje konto zostało zablokowane (a dodatkowo 14 moich postów zostało usuniętych)...
A do czego dążę: porównywanie odcieni lakieru lub szukanie milimetrowych różnic w szparach na zdjęciach jest bezcelowe - tu ZAWSZE wyjdą różnice...
Komentarz
-
-
Hi...
Zamieszczone przez Agamek12ja zauważyłem, że na tym forum każde auto ma niemalże "z automatu" przypisywane 4 wady:
1. nierówne szpary (ocena ze zdjęcia robonego z reguły z kilku metrów)
[....]
Wyjątki tylko potwierdzają tą regułę. A wyjątki też spotkałem. Tyle że nie stały więcej niż jeden obrót otomoto. Dlatego nawet "eksperci" mogą się czuć pewnie. Statystycznie rzecz biorąc - trafiają wystarczająco często .
PozdrawiamKwiatek...
Komentarz
-
-
Hi...
Obejrzałem dzisiaj swoją kierownicę. Dekiel jest wyraźnie z innego tworzywa, o innej fakturze (bardziej gładkiej) i minimalnie jaśniejszy. Auto ma pół roku kupione w saloonie.
A w Photoshopie można zrobić nie tylko jednakowy kolor, ale także zaprawki malarskie, prostowanie "bananów", "równanie szczelin" itp wynalazki .
PozdrawiamKwiatek...
Komentarz
-
Komentarz